Vučić: Rušenje Dejtona može dovesti do pogubnih posljedica - Klošarija

NOVO

Klošarija

Here comes the klosh

Tuesday, December 26, 2017

Vučić: Rušenje Dejtona može dovesti do pogubnih posljedica


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da je Dejtonski sporazum ugrožen, te da je proteklih godina mnogo odluka donošeno mimo Dejtona.


“Prošle su 22 godine, ali Dejton je obezbijedio mir i plašim se da neki ljudi ne razumiju da je to vrlo krhko i da svako rušenje Dejtona može da dovede do pogubnih posljedica”, rekao je Vučić za TV Pink, dodajući da će Srbija nastaviti da čuva i održava mir i stabilnost u regionu.

Kada je riječ o deklaraciji o očuvanju srpskog jezika i kulture, Vučić je rekao da je dosta napisano i da tekst usaglašavaju njegov i kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a poslije toga i premijerke Srbije Ane Brnabić i premijerke RS-a Željke Cvijanović.

Nakon toga, rekao je on, ići će se na usvajanje teksta.

“Šta me briga što su neki napali deklaraciju. Oni niti su pročitali Memorandum niti Garašaninovo `Načertanije`”, rekao je Vučić i naveo da nikada neće dozvoliti da neko zabranjuje da parlament Srbije donese jedan opštepravni politički akt.

On je rekao da mu je ministar pravde Srbije Nela Kuburović nakon nedavne posjete Hagu i srpskim haškim optuženicima prenijela pozdrave svih njih, među kojima i osuđenog ratnog zločinca generala Ratka Mladića.

“Pitao sam je kakvo je zdravstveno stanje generala Maldića. Rekla je da ne izgleda dobro”, naglasio je Vučić.