Svađa Hrvatske i Slovenije može dovesti do raspada Evropske unije - Klošarija

NOVO

Klošarija

Here comes the klosh

Saturday, December 30, 2017

Svađa Hrvatske i Slovenije može dovesti do raspada Evropske unije


Njemački konzervativni dnevni list “Die Welt” se raspisao o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije, koji smatra posve bizarnim, ali upozorava da bi od njega najviše koristi mogli imati zagovornici neliberalne demokracije unutar Evropske unije, poput mađarskog premijera Viktora Orbana i poljskog ultrakonzervativnog lidera Jaroslava Kaczinskog.

Arbitražna odluka

“Die Welt” piše da se Hrvatska i Slovenija ”već godinama žestoko natežu oko nekoliko kvadratnih metara mora”, i to čak ne oko lijepih jadranskih plaža nego o ”području na kojem lovi nekoliko ribara”.

Zbog razgraničenja u malom Piranskom zaljevu ”dva susjeda idu opasnim smjerom konfrontacije”, a vječna svađa bi sada mogla eskalirati zbog odluke Slovenije da implementira međunarodnu arbitražnu odluku o razgraničenju dvije države.

– Hrvatska je do današnjeg dana imala skoro dvije godine da prizna arbitražnu odluku, prema kojoj Sloveniji pripadaju dvije trećine zaljeva, ali hrvatska vlada se odlučila da će arbitražu sveukupno ignorisati. Hrvatska je dapače već prije dvije godine u znak protesta istupila iz arbitražnog procesa – podsjeća njemački list i navodi da je hrvatski argument za takav potez bila nepravilnost u arbitražnom procesu.

Posljedica raspada Jugoslavije
– Napetosti su izraz starih borbi za podjelu teritorija među proizvodima raspada Jugoslavije, te će ionako lomljiv mir na zapadnom Balkanu još više dovesti u pitanje. I turisti bi mogli osjetiti posljedice toga. Naime, niko ne može spriječiti Sloveniju da uvede stroge granične kontrole prema Hrvatskoj – piše Die Welt i ističe da Hrvatska nije dio šengenske zone slobodnog kretanja.

Slovenija je to već ljetos bila napravila, a rezultat su bile kolone duge kilometrima, napominje list i upozorava da bi takav stalni granični režim bio fatalan za hrvatski turizam.

– Ali još veći je problem to što je arbitraža kao instrument rješavanja graničnih sporova oslabljena. Ako ta vrsta neutralnog posredovanja treće strane više ne uživa povjerenje i neće biti prihvaćena s obje strane, onda je Evropska unija izgubila jednu od najvažnijih poluga za svoju politiku na Balkanu – piše Die Welt.

Brisel se nadao da će pomoću arbitraža srediti i neke druge granične sporove u regiji ”koja je puna takvih konflikata”, a hrvatsko-slovenska arbitraža se pretvorila u ”mračan presedan”, iz kojeg je izašlo još ”internog stresa za EU”. Njemački list podsjeća i da je ”Hrvatska kao najmlađa članica EU-a posvađana sa svim svojim susjedima”, ali ključno je što njeno odbijanje priznavanja arbitražne presude i drugima nudi takvo ponašanje kao mogućnost.

Serija blokada
S obzirom na to da zemlje nastale raspadom Jugoslavije nisu same u stanju bilateralnim dogovorom riješiti svoje probleme oko granica, ako to nije moguće ni međunarodnom arbitražom, cijeli proces približavanja Evropskoj uniji bi se mogao pretvoriti u seriju blokada.

– Upućeni u briselska gibanja su zabrinuti da bi insistiranje Evropske komisije na priznavanju arbitraže u Hrvatskoj moglo biti interpretirano kao jednostrana podrška Sloveniji, te Hrvatsku još više gurnuti u savez s nacionalistima iz Mađarske i Poljske – zaključuje “Die Welt” i završava konstatacijom da bi takav razvoj događaja ”dugoročno predstavljao postavljanje eksploziva pod cijeli evropski projekt”.