Studija Je Pokazala Da Su Kriminalci Češće Dijeca Koja Su Druga Rođena - Klošarija

NOVO

Klošarija

Here comes the klosh

Sunday, December 17, 2017

Studija Je Pokazala Da Su Kriminalci Češće Dijeca Koja Su Druga Rođena


Jedna od nedavnih studija suradnje MIT-Northwestern-University of Florida došla je do zaključka da druga rođena djeca pokazuju iznadprosječni potencijal da završe u nevolji u školi ili da imaju zakonski vezane probleme kasnije u životu.

Istraživači su usko pratili hiljade braće u Danskoj i državi Floridi, dvije iznimno različite kulture.

Drugi rođeni teže se bore s autoritetima

Kratka pretraga na Internetu više je nego dovoljna da vidi glavnu razliku između kultura. Prema autorima studije:

Unatoč velikim razlikama u sredinama u dva područja, nalazimo izuzetno dosljedne rezultate: kod porodice s dvoje ili više djece, drugi rođeni dječaci imaju od 20 do 40 posto veću vjerovatnost da budu disciplinirani u školi i ulaze u sistem kaznenog pravosuđa u usporedbi s prvorođenim dječacima čak i kad usporedimo braće i sestre.Uska veza između rođenja i zločina

U početku, ova povezanost izgleda nemoguće, ali autori kažu da je veći rizik od delinkvencije rezultat nedovoljne pažnje. U osnovi, druga rođena djeca nikada ne dobivaju dovoljno fokusa jedan na jedan.

To obično znači da su roditelji, kao da su to učinili namjerno ili nenamjerno, stavili više usredotočenja na svoje prvorođeno nego drugo rođeno.

Autori su takođe htjeli naglasiti da roditelji uzimaju puno više vremena kada dobiju svoje prvo dijete nego što to čine sa svojim drugim djetetom.

Drugo rođeno djeluje više od prvorođenog

Drugo će dijete potražiti svoje bližnje umjesto roditelja, što je nešto što samo prvo dijete radi. Drugim riječima, prvenac će potrošiti više vremena za razvoj oko odraslih.

Ovaj put im se omogućava da se ponašaju zrelije od drugorođenih, dok će drugi rođaci gledati na dijete ili nekoga ko im je godinama u školi, kao uzor.Najstariji brat pokušava biti pametniji

Nekoliko je studija pokazalo da su najstarija braće i sestre obično pametnija od svoje mlađe braće i sestara. Dakle, šta bi mogao biti razlog za to?

Roditelji, naravno. Oni provode više samostalno – s prvencima, dajući im nepodijeljenu pažnju.

Roditelji gube svoj entuzijazam nakon prvog djeteta

Autori kažu u svojoj studiji da su mnogi roditelji priznali da su manje oduševljeni što se bave aktivnostima s mlađom djecom.

Nisu bili toliko strogi sa sobom tijekom naknadnih trudnoća

Drugim riječima, neke su majke bile oprezne kada su u pitanju pijenje i pušenje – to su izbori koji mogu imati neželjene učinke na bebe. Međutim, nema potrebe za panikom.

Iako studija pokazuje 25-50% povećanja mogućnosti loših ponašanja izbora i posljedica, autori uvjeravaju da kriminalna zabrana ne bi trebala biti toliko velika za zabrinutost roditeljima.

Izvor slika: 24viralphotos.com