Podrška opstanku i povratku: Asfaltirana dionica puta kod Srebrenice - Klošarija

NOVO

Klošarija

Here comes the klosh

Tuesday, December 26, 2017

Podrška opstanku i povratku: Asfaltirana dionica puta kod Srebrenice


U Srebrenici je danas otvorena asfaltirana dionica puta Brda – Žutica, u dužini od tri kilometra, koju je finansiralo Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine uz sufinansiranje Opštine Srebrenica, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanosti su, osim mještana Sućeske, prisustvovali federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, predsjednik i potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica Alija Tabaković i Radomir Pavlović, zamjenik načelnika opštine Srebrenica Nermin Alivuković, kao i odbornici u Skupštini opštine.

“Svima nama je jasno koju važnost ima Srebrenica. Mi smo u Srebrenici prisutni svake godine i nijedne godine nismo uložili ispod milion maraka. Nama je cilj da u našem mandatu u Srebrenicu bude investirano pet miliona KM. Mi ćemo u narednom periodu pokušati riješiti ove projekte koji su kapitalni i završiti dio puta što je ostao. Putna infrastruktura znači i razvoj privrede. Projektima koje realizira Federalno ministarstvo u saradnji s opštinom Srebrenica daje nadu da će to motivisati i druge da se uključe. Mi trebamo graditi međusobne veze i odnose, vraćati međusobno povjerenje, te graditi bolju budućnost za djecu. Moramo biti svjesni obaveze koju smo preuzeli sticanjem određenih mandata. Mi ćemo podržati svaki projekat koji pomaže svima. Nadam se da ćemo iduće godine završiti ovu dionicu to jest ovaj dio što je ostao da se asfaltira”, rekao je Ramić.

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske, je istakao da su “putevi uvijek ono što nas spaja”.

“Tako je to i danas. Federalno ministarstvo je uložilo mnogo sredstava i nastavlja u tom smjeru, što je korisno za građane Sućeske. Valja nam zajedno dalje raditi na izgradnji povjerenja i suživota, kao i unutrašnjeg jedinstva. Bosna i Hercegovina je zemlja koja više od hiljadu godina spaja ljude, različite kulture i religije. Tako će biti i u budućnosti”, poručio je Salkić.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić je rekao da se nada da će u budućnosti svaki mjesec otvarati po jedan putni pravac.

“Ovo je način da se omogući povratak i opstanak stanovništva na ovom prostoru. Održavanje makadamskih puteva godišnje više uzme novca nego asfaltiranje, tako da je ovo pravi projekat. Naša obaveza je da obezbijedimo dobru putnu komunikaciju. Ovaj put je najkraća veza Srebrenice sa Sarajevom. Treba se zahvaliti Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, a opština Srebrenica je na raspolaganju građanima”, rekao je Grujičić.

Alija Tabaković, presjednik Skupštine opštine Srebrenica, smatra da su ovaj i slični projekti dugoročno dobro za stanovnike.

“Ovaj projekat je namjenjen djeci iz Sućeske. Ovo je najjača mjesna zajednica s povratkom i o ovim ljudima treba brinuti. Federalni ministar Ramić je insistirao da se uradi ovaj projekat i asfaltira put koji vodi ka Žutici. Nadam se da će se u toku naredne godine završiti ovaj dio što je ostao da se asfaltira”, rekao je Tabaković, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica.

Mještanin Sućeske i odbornik u Skupštini opštine Srebrenica Zulfo Salihović zahvalio se svima na podršci i dodao da se nada da će nastaviti da se asfaltiraju putevi u Sućesci, jer ima još nekoliko putnih pravaca koji bi trebali u narednom periodu da se asfaltiraju kao što su put prema Žedanjsku, Bućinovićima, školi u Durmićima, Lipovcu, Sastavcima.


Prije posjete Sućesci ministar Ramić, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, zamjenik načelnika Nermin Alivuković i predsjednik Skupštine Alija Tabaković posjetili su Memorijalni centar Potočari i odali počast žrtvama genocida.