Opasnija i od heroina: Nova droga ubija mlade prostitutke - Klošarija

NOVO

Klošarija

Here comes the klosh

Thursday, December 21, 2017

Opasnija i od heroina: Nova droga ubija mlade prostitutke


Sintetička droga nazvana “so za kupanje” postaje sve popularnija u SAD, ali prava epidemija zavisnika od ove droge vlada na drugom kraju svijeta – u Rusiji. Ovisnice su uglavnom žene, većinom mlade prostitutke, od kojih je veliki broj i HIV pozitivan.

Centar za socijlani rad u sibriskom gradu Irkutsku redovno posjećuje Kristina, mlada, nezaposlena žena koja je redovan korsnik droge koju u Rusiji nazivaju “so”, a u SAD “so za kupanje”. Ova opasna sintetička droga izaziva halucinacije, psihoze, suicidne misli i srčane udare. U Rusiji je među zavisnicima trenutno broj jedan.

“So” može da se guta, puši ili šmrče, a kao kod većine droga najjači efekat ima kada se ubrizgava direktno u venu. Sve više Ruskinja, poput Kristine, bira iglu i u zabludi je da je “so” manje opasna od heroina, piše portal Daily Beast.

Ranije ovog mjeseca, Kristina se testirala na HIV i rezultat je bio pozitivan. Nije se iznenadila. U Rusiji ima na stotine hiljada zavisnika od “soli” i gotovo milion HIV pozitivnih.

Daily Beast je razgovarao sa pet žena iz Irkutska koje su su zavisne od te droge. Sve su HIV pozitivne i sve su zaražene hepatitisom C. Da bi kupile “so” koja u tom sibirskom gradu košta manje od 10 dolara, zavisnice novac zarađuju prostituisanjem u lokalnim salonima za “masažu”. Nerijetko se šale da “soli” ima koliko i snijega u Sibiru.

Kristina je imala starijeg brata, koji je kao i ona, bio nezaposlen, zavisan od ove droge i HIV pozitivan. Iako je nedavno umro od droge, Kristinu to nije natjeralo da razmišlja o liječenju. Sve što traži od socijalnih radnika su sterilne igle da bi mogla da nastavi da se drogira.

Za razliku od Kristine, Marina Baškova (34) uspjela je da ostavi drogu, a u tome joj je najviše pomogao boravak u zatvoru. Uspjela je da se “očisti” nakon 15 godina drogiranja, tokom kojih je koristila heroin i “so”, ni sama ne zna koliko.

Marina ne može da se sjeti kako je zatrudnjela, ali ni kako joj je dijagnostikovan HIV. Kako kaže, vjerovatno je otišla u AIDS centar. Njen sin, srećom, nije zaražen HIV-om, ali to nije slučaj sa drugima mama zavisnim o ovoj drogi.

– Često sarađujemo sa ženama koje odbijaju da prime tretman za HIV tokom trudnoće ili odbijaju da daju HIV tretman svojim bebama – kaže Julia Plotnikova iz AIDS centra u Irkutsku.

U ruskim medijima se o “soli” gotovo ne govori, iako od te droge svakoga dana umire sve veći broj ljudi. Sa korištenjem droge, povezuje se i 46 posto svih novih HIV pozitivnih slučajeva.

Nikolaj Novopašin, osnivač rehabilitacionog centra u Stavropolju, kaže da je samo u centru koji on vodi trenutno na liječenju 360 ovisnika. Mjesečni boravak u centru košta 478 dolara, što je za prosječnu rusku porodicu preskupo.

Novopašin je inače član vladajuće Jedinstvene Rusije.

– Ne postoje tačni podaci koliko je zavisnika u Rusiji, jer veliki broj njih umire od raka ili srčanog udara, ali tvrdim da “so” ubija ljude širom zemlje – kaže Novopašin.