Često igranje videoigara žele staviti na listu psihičkih poremećaja - Klošarija

NOVO

Klošarija

Here comes the klosh

Saturday, December 30, 2017

Često igranje videoigara žele staviti na listu psihičkih poremećaja


Svjetska zdravstvena organizacija planira staviti pretjerano igranje videoigara, odnosno ovisnost o igrama, na listu mentalnih poremećaja, a ovakav potez navukao je lavinu reakcija i bijesa na društvenim mrežama.

Gaming poremećaj našao se na listi klasifikacije poremećaja WHO-a koja bi trebala biti objavljena sljedeće godine, a u njemu se opisuje kako poremećaj karakterizira učestalo igranje koje može biti offline ili online, a obilježeno je nedostatkom kontrole nad igranjem i davanjem prioriteta igrama do te mjere da one preuzimaju glavnu ulogu nad svim ostalim životnim interesima i dnevnim aktivnostima ili eskalacijom igranja usprkos negativnim posljedicama.

Vladimir Poznyjak iz WHO-a pojasnio je za Independent da mnogi nemaju poremećaj iako se često igraju, ali da pretjerano igranje može imati štetne posljedice na mentalno zdravlje. Odnosno, FIFA s prijateljima svakog vikenda ili sat vremena opuštanja uz Call of Duty tu i tamo nisu dovoljni da bi neko rekao da imate poremećaj, ali ako se to pretvori u noćne maratone u kojima počnete izostajati s posla tada bi to mogli i biti znakovi problema.

Ova je najava izazvala lavinu reakcija u kojima se neki pitaju treba li ovo uopće smatrati zdravstvenim pitanjem, a isto tako neki su komentirali i kako bi se ovako nešto liječilo.