BiH od Airbusa nabavlja vojne helikoptere za 65 miliona KM? (FOTO/VIDEO) - Klošarija

NOVO

Klošarija

Here comes the klosh

Friday, December 29, 2017

BiH od Airbusa nabavlja vojne helikoptere za 65 miliona KM? (FOTO/VIDEO)


Helikopteri koje planira da kupi BiH za potrebe Oružanih snaga najvjerovatnije će biti nabavljeni od kompanije Airbus, saznaje EuroBlic.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva odbrane, donio je Odluku o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane i OSBiH u vrijednosti 65 miliona KM. Plan je da lethelice budu nabavljene do 2021. godine, uz finansijsku pomoć Vlade SAD.

Izvori EuroBlica tvrde da to što Amerikanci sufinansiraju ovaj projekat ne znači da su uslovili od kog proizvođača moraju da se kupe helikopteri.

– U Planu modernizacije OSBiH navedeno je da ćemo letjelice nabaviti od Airbusa, jer one po karakteristikama zadovoljavaju potrebe BiH, tvrde izviori EuroBlica.

Vijeće ministara i Predsedništvo BiH su ranije podržali zahtjeve Ministarstva odbrane da se, zbog dotrajalosti i godina starosti postojećih letjelica, nabave dva nova srednja transportna helikoptera i dva vedra za gašenje požara za lake višenamjenske helikoptere.

Na službenom sajtu Airbusa navedeno je da ova multinacionalna kompanija u ponudi ima četiri helikoptera srednje veličine, ali ako se budu birali oni s liste vojnih letjelica, BiH će moći da bira između 8 helikoptera.

Međutim, problem je kako do 2021. obezbijediti novac za početak obnove vazduhoplovstva OSBiH. Za sada je Ministarstvo odbrane obezbijedilo 6,2 miliona KM uštedama na putnim troškovima, prevozu, gorivu, nabavkama materijala i na iznajmljivanju imovine i opreme.

Takođe, pet miliona dolara obećale su SAD donacijom iz programa vojne pomoći na osnovu sporazuma potpisanog sa Vijećom ministara BiH 2001.

Zamenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić kaže da je plan da se nedostajući novac obezbijedi nastavkom ušteda, ali i kroz donacije.

– Možda jeste preambiciozno da do 2021. obezbijedimo sav novac, ali ćemo se potruditi da uspijemo, kaže Jerinić za EuroBlic.Članica Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić upozorava da toliki novac nije moguće naći bez promjene budžeta, a promjene nisu moguće bez saglasnosti Fiskalnog vijeća BiH.

– Istina je da Vijeće ministara uvijek stavi na stranu neki iznos za koji entiteti ne znaju, a to ne bi smjeli da rade. Institucije BiH bi trebalo da se finansiraju samo sa onoliko koliko su im troškovi i zato ne postoji rebalans budžeta BiH. Sve ostao bi se moralo vratiti entitetima. Ukoliko dođe do kupovine helikoptera, a ne bude tražena saglasnost entiteta, to znači da će te pare biti “uštinute” negde sa strane, a to nije dobro bez obzira da li nam helikopteri trebaju, kaže Majkić.

Postojeći helikopteri OSBiH su