Bez padavina u novogodišnjoj noći: Kakvo će vrijeme biti u prvim danima 2018. - Klošarija

NOVO

Klošarija

Here comes the klosh

Saturday, December 30, 2017

Bez padavina u novogodišnjoj noći: Kakvo će vrijeme biti u prvim danima 2018.


U Bosni i Hercegovini prijepodne preovladava umjereno, a ponegdje i pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove u jutarnjim satima ima magle i niske oblačnost, dok se tokom dana očekuje malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme.

Vjetar slab, u Bosni južnog smjera, a u Hercegovini sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se između 1 i 7 stupnjeva.

Visina snijega jutros u 07.00 na Bjelašnici bila je 112 cm, na Ivan-sedlu 19, u Bugojno 5, Sarajevu 4, a u Livnu 3 cm.

Količine padavina u protekla 24 sata na Bjelašnici iznosile su 13 mm, u Mostaru 11, naIvan-sedlu 9, u Bugojnu 5, Tuzli 4, Sarajevu 3 te u Zenici 2 mm.

U nedelju, 31. decembra, očekuje se više oblačnosti prijepodne, dok će u drugoj polovini dana biti sunčano. Puhat će slab vjetar, u Bosni južnog, a u Hercegovini sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka kretat će se između -4 i 1 stupnja, a najviša dnevna temperatura uglavnom između 4 i 10 stupnjeva.

U ponedjeljak, 1. januara, prijepodne će doći do postupnog povećanja oblačnosti. U drugoj polovini dana padat će kiša, a slabije padavine očekuju se na istoku i sjeveroistoku Bosne. Puhat će slab vjetar, u Bosni južnog, a u Hercegovini sjevernog smjera. U Bosni će u večernjim satima vjetar izmijeniti smjer na sjever. Jutarnja temperatura zraka kretat će se između -2 i 2 stupnja, na jugu zemlje do 4, a najviša dnevna temperatura uglavnom između 4 i 9 stupnjeva.

U utorak, 2. januara očekuje se oblačno vrijeme sa kišom, dok će na planinama padati snijeg. Vjetar u Bosni većinom slab do umjerene jačine, sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne puhat će jaka bura sa olujnim udarima. Temperatura zraka kretat će se između 2 i 7, a na jugu zemlje do 9 stupnjeva, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.