Ako Tvoja Bivša Radi Ove Stvari, Možda Je Psihopata, Kaže Studija - Klošarija

NOVO

Klošarija

Here comes the klosh

Sunday, December 17, 2017

Ako Tvoja Bivša Radi Ove Stvari, Možda Je Psihopata, Kaže StudijaPrema novoj studiji, neki ljudi s tzv. “Tamnom trijadom” osobina ličnosti – poput narcizma i psihopatije – čuvaju svoje bivše ljude zbog strateških, samorazumskih razloga.

Prethodna istraživanja i stručna analiza sugerišu da se osobe s tamnim osobinama poput psihopatije bave ponašanjem i odnosima koji su korisni za njihovu korist.

Istraživači sa Univerziteta Oakland željeli su vidjeti da li se ta teorija takođe primjenjuje na veze s bivšim partnerima.

U prvom dijelu svoje studije, istraživači su tražili više od 300 sudionika da navedu razloge zašto bi htjeli biti prijatelji s bivšim

Zatim su ove razloge smanjili na sedam konkretnih kategorija, kao što su “pouzdanost / sentimentalnost”, “pragmatizam” i “seksualni pristup”. Istraživači su dodijelili visoke ocjene pozitivnim kategorijama (poput bivšeg partnera “pouzdano, pouzdano i od sentimentalna vrijednost “) i niže rezultate u više negativnih kategorija (praktičnost i seksualni pristup).

Zatim, za drugi eksperiment, dali su popis od sedam kategorija na oko 500 novih sudionika, i zamolili svaku od njih da rangiraju kategorije reda ličnog značaja za njih. Ovi novi sudionici takođe su dobili kliničke procjene koje su mjerile njihovu prevalenciju crnih osobina ličnosti.

Rezultati su, ne iznenađujuće, otkrili da visoko rangirani praktični razlog preostalih prijatelja s ex predviđa kliničku procjenu narcizma ili psihopatije

Nalazi “sugerišu da [prijateljstvo nakon odnosa] može omogućiti bivšim partnerima razmjenu poželjnih resursa (npr., Ljubavi, statusa, informacija, novca, spola) nakon romantičnog raspadanja odnosa”, napisali su u svojim zaključcima.


Nije loša ideja da nastavite s oprezom kada je riječ o bivšem

Nalazi nude fascinantan uvid u ljudske odnose, posebno kada je riječ o emocionalnim previranjima. Stručnjaci kažu da je održavanje odnosa nakon pada teško, pogotovo zbog – iznenađenje! – skriveni motivi mogu biti u igri.

zvor slika: ftwinsane.com