25 godina se krio u pećini. Kad su vidjeli šta radi, ostali su bez teksta! - Klošarija

NOVO

Klošarija

Here comes the klosh

Friday, December 8, 2017

25 godina se krio u pećini. Kad su vidjeli šta radi, ostali su bez teksta!

Umetnik Ra Polet proveo je poslednju deceniju tako što je svaki dan sam odlazio u pećine od peščanog kamena u Nju Meksiku i provodio vreme unutra. On je godinama od mračnih pećina pravio prelepa mesta u kojima se igraju svetlost i oblici.
Ra je sve radio rukom, bez ičije pomoći i mašinerije. Inspirisala ga je, pre svega, priroda i želeo je da je u potpunosti istraži. On je pravio različite sobe, probijao ih da bi dopirala prirodna svetlost i iscrtavao različite oblike i stukture na zidovima.
Bez tunela, u ovim pećinama bi bio mrkli mrak. Kako kaže, tokom rada na ovim pećinama, on je istraživao ne samo prirodu, već i samog sebe.

– Da biste nešto dobro i lepo uradili, potrebno je celog sebe da uložite. Potrebno je da imate emotivnu, mentalnu i fizičku snagu. Posvetio sam pažnju i najsitnijim detaljima. Sve sam radio svojim rukama i zato je najvažnije da se dobro zabavljate na svakom poslu koji radite – rekao je umetnik.
Ipak, Polet smatra da će ovo ipak biti njegov poslednji projekat. Osim što je istraživao prirodu i sebe, on je otkrio i šta znači biti sam i udaljen od ljudi i civilizacije. Polet se nada da će njegove pećine naći i korisnu svrhu, osim one umetničke koju već ima.
Umetnik potiče iz oblasti Rio Ariba, gde su stalno prisutne tenzije između belaca i latinoamerikanaca. On se nada da će ove pećine pomoći ljudima da nađu mir i da ih ujedine.